Mnenja uporabnic

Že ob ustvarjanju prvega inicialnega fraktala sem začutila večje zaupanje v življenje in sebe ter močno smiselnost fraktalnega ustvarjanja. V kaotični in težki življenjski situaciji so mi bili fraktali dobra smernica in opora. Hkrati z začetkom risanja diagnostičnih fraktalov se je v meni začel katarzičen proces, na površje je privrelo ogromno jeze, ki je bila dolgo časa odrinjena in skrita v najbolj oddaljenih kotičkih psihe in telesa. Prav tako je na dan privrela žalost, ki sem jo takrat izjokala s celotnim telesom, kot otrok, kar je bilo dobrodejno. Tako diagnostični kot korekcijski fraktali, sploh pa umetniški fraktali se mi zdijo zelo navdihujoče, zanimive in lepe stvaritve.

Vesela sem, da sem spoznala to čudovito tehniko ustvarjanja in samopomoči, saj čutim, da me podpira.

Tina Turk

Ko se znajdeš v vrtincu življenjskih sprememb, je dobro, da ohraniš odprtega duha in mehko srce. Metoda fraktalne risbe mi je pomagala postaviti ogledalo v lastno življenje in mi dala možnost, da premislim o tem, kam postavljam svoje barve in svoja čustva. Kot ima vsaka barva prostor na fraktalni risbi, ima vsako čustvo prostor v življenju. Z metodo sem si vrnila barve v življenje ter se sprejela in podprla v tem, kar si zase želim v prihodnosti.

Nina Zelen Kenda

Z metodo fraktalne risbe sem se prvič srečala na Centru za psihodiagnostična sredstva in nato z veseljem nadaljevala pot v nadaljnjih stopnjah izobraževanja. Njena uporaba je postala del skoraj vsake obravnave otrok v procesu dodatne strokovne pomoči in psihološkega svetovanja tudi pri delu z odraslimi. S pomočjo fraktalne risbe lahko bolje prepoznamo otrokova občutja, koncentracijo, vztrajnost in notranji (ne)mir, ki jih sicer težko ubesedi. Risba tako postane medij, prek katerega se z otrokom bolje povežemo, ga bolje »začutimo« in mu lahko hitreje stopimo naproti. Metodo uporabljam tudi zase, kot del sprostitve, osebne in profesionalne rasti. Njeni učinki so najboljši ob redni uporabi, ko rišeš kontinuirano daljše obdobje, začutiš dobrodejnost te »aktivne« meditacije; misli se umirijo, telo se sprosti, tvoja osredotočenost se izboljša … Hvala Deji, Martini, Zorici in avtorici metode, Tanziliji Polujahtovi, za znanje, ki ste ga prenesle med nas …

Samira Lah,

mag. psihologije, univ. dipl. pedagog in soc. kulture, NLP Master Coach

S fraktalno risbo sem se prvič srečala na strokovnem izobraževanju na Centru za psihodiagnostična sredstva v Ljubljani, ki je potekalo od novembra 2018 do aprila 2019. Metode nisem poznala, tudi po imenu ne, in odločila sem se, da se z njo spoznam in se nekaj novega naučim. Osebno menim, da naključja, ki se nam zgodijo, niso naključna, ampak imajo svoj pomen in sporočilo. Podobno kot knjiga, ki nas v knjigarni ali v knjižnici nagovori, da jo vzamemo s police v roke takrat, ko potrebujemo njeno vsebino in sporočilo, podobno je tudi metoda fraktalne risbe mene našla v enem od najbolj ranljivih obdobij življenja. Ne, zagotovo to ni bilo samo naključje, saj me je metoda prevzela že prvi dan predavanja, in komaj sem čakala, da pridem domov in dokončam risbe. Komaj sem čakala na novo srečanje. Vsako naslednje srečanje je podkrepilo moje zavedanje, da je risanje in barvanje fraktalnih risb nekaj, kar spreminja moje življenje. Po naravi sem intuitivna in tudi v tem primeru mi je intuicija močno sporočala, da lahko sama kreiram svoje počutje, svoje odločitve, in to z risanjem in barvanjem. Kako preprosto, kajne? Izobraževanje in raziskovanje sem nadaljevala vse do danes in ob tem spoznala ne le samo sebe, ampak tudi kar nekaj izjemnih ljudi. Ko enkrat stopiš na pot risanja fraktalne risbe, si drugačen, poti nazaj v prejšnje življenje ni. Je le pot k edini stalnici v našem življenju, k spremembam.

Sabina Korošec Zavšek,

defektologinja, direktorica centra za pomoč otrokom in staršem

Risanje cikla po metodi fraktalne risbe odpira nove svetove. Barvanje te sooči s skritimi kotički sebe, barve pa ti pomagajo, da se sprejemaš takšnega, kakršen si, z vsemi dobrimi in slabimi platmi. Na poti odlagaš nepotrebno prtljago in delaš prostor za nove stvari, ki jih sproti odkrivaš. Samozavest se dviga. Zavzemaš se zase in se sproščeno predajaš aktivnostim, ki te veselijo in polnijo. Pristni odnosi postajajo poglobljeni, površinski te ne zanimajo več. Misli so vedno bolj pozitivne, čustva so bolj umirjena. Vedno več je veselja, rasteta tudi volja in strast do dela. Bruce Lipton pravi, da smo lahko v beli svetlobi šele takrat, ko v sebi sprejmemo vse barve in smo z njimi pomirjeni. Takrat v nas zasveti luč. Metoda fraktalne risbe je orodje, ki je dosegljivo vsem, da v sebi prižgemo luč in zasvetimo.

Valerija Peter

Od nekdaj so me pritegovale stvari, ki so mi pomagale, da sem ozavestila nekatere svoje lastnosti, to pa mi je omogočilo, da sem bolje spoznala sebe. V raziskovanju raznih tehnik sem naletela na metodo fraktalne risbe. Pogledala sem si posnetek, kako izdelati inicialno fraktalno risbo in jo takoj narisala in pobarvala, občutek v tem procesu je bil čudovit, kot da sem v risbo prelila celo sebe, bila sem polna nekih občutkov od ponosa, zadovoljstva do pomirjenosti. S pomočjo knjige dr. Deje Muck in Martine Kosec Pot ljubezni – pot k sebi sem začela razbirati, kaj risba govori o meni, in podala sem se na pot raziskovanja metode fraktalne risbe, svoje znanje sem poglobila še z vpisom v Fraktalno šolo pri Deji. Metoda mi je prinesla ogromno, ozavestila sem določene stvari o sebi in svojem življenju, s fraktalno risbo sem se podprla na področjih, kjer sem bila bolj šibka, in probleme sem začela reševati na drug način. Vrnila sem se k sebi, se spet slišala in še danes sledim svoji izbiri, fraktalne risbe pa me pri tem podpirajo, pomagajo mi, da držim svoj notranji steber in močan center. Poleg tega je metoda v moje življenje pripeljala ogromno čudovitih ljudi, za kar sem izredno hvaležna.

Monika Mlinarič

Sem mama, žena, hčera, sestra, teta, prijateljica, sodelavka … v prvi vrsti pa sem oseba duša na tej Zemlji, na kateri ima vsaka svojo pot. Po naravi sem zelo energična, radovedna oseba, vse me zanima. Iz svojih izkušenj in izzivov rastem in se učim. Sem oseba, ki želi spoznati sebe kot celoto in se imeti rada točno takšno, kakršna sem. Leto 2020 je bilo zame prelomno. Znašla sem se na točki, ko nisem vedela, kako naj grem naprej, želela sem pomagati drugim, hkrati pa sem izgubljala samo sebe v svojih fizičnih, duševnih, mentalnih izzivih. Takrat sem začutila, da s takšnim tempom in načinom življenja ne bom mogla pomagati drugim, če v prvi vrsti ne začnem pomagati in delati na sebi. Z metodo fraktalnega risanja sem se najprej čisto po naključju oziroma ne srečala točno takrat, ko sem jo najbolj potrebovala. Bila je na pravem mestu ob pravem času. Pomagati sebi z risanjem. Si krepiti duhovno, mentalno in fizično raven. S pomočjo risanja sem se res pomirila, vzpostavila stik sama s seboj, začela reševati nekatere stvari, ki jih prej nisem niti opazila, začela sem se poslušati, ozaveščati stvari sedaj v tem trenutku. S pomočjo fraktalnih risb pridobivam novo energijo, nov zagon za opravljanje dela. Z metodo fraktalnega risanja postajam točno to, kar sem, oseba, ki se ima rada, se ceni in zna to deliti navzven, ker se čuti vredna in sposobna. Vsaka nova risba, ki jo narišem zase in si postavim namero, me podpre na energijskem in fizičnem nivoju. Z risanjem si krepim samopodobo, samospoštovanje in postavljam dobronamerne meje, hkrati pa osebnostno rastem in se krepim na vseh področjih življenja. Pri risanju fraktalnih risb in moči barvne energije, ki jo vsak posameznik uporabi pri risanju z zaprtimi očmi, začne delovati notranja zavest; izrazi se čarobna, umetniška plat vsakega posameznika, ki se poda v fraktalni svet risanja in barvanja. Zato z velikim veseljem to metodo že predstavljam svojim bližnjim, ki so navdušeni, in izvajam delavnico Fraktalni svet s Suzano.

Suzana Krajnc

Prav veselim se risanja fraktalnih risb! Risanje fraktalov je zame pravo zatočišče. Prostor, kjer sem povsem tukaj in zdaj. Moj um je običajno precej aktiven, imam veliko misli, pri risanju fraktalov pa mislim le na barve, velikost polj. Najbolj uživam pri risanju umetniških fraktalov. Tehnika Videti nevidno me vedno znova preseneti, ko zagledam, kaj je prisotno v nevidnih plasteh bivanja. Skozi metodo sem ozavestila, da si nisem znala vzeti časa zase, za svojo kreativnost, niti nisem bila v stiku s sabo, svojo kreativnostjo. Opravljam poklic, kjer je moja pozornost usmerjena na poslušanje in pomoč pri reševanju problemov drugih. Pri risanju fraktalov pridem v stik s sabo, kar daje dober občutek, pomirjenost in svežino. Risanje mi nudi ohranjanje in kultiviranje odnosa s seboj, kar prepoznavam kot bistveno! Med risanjem sem dobila uvid, da problemi na naši poti ponujajo možnosti za učenje, napredek. Če jih obdamo s svetlimi barvami sprejetosti, hvaležnosti za možnost napredka, vidimo, da so ti problemi le majhna polja v vsej raznolikosti, barvitosti življenja.

dr. Irena Bucik Kajin,

zdravnica na področju fizikalne in rehabilitacijske medicine

Metoda fraktalne risbe me je prevzela. Na začetku me je presenečalo, kako se trenutno stanje odraža na fraktalni risbi. Vesela sem bila informacije in kasneje delovanja na lastni koži, da je možna korekcija, še zlasti, če jo posameznik želi. Izdelava fraktalnih risb me sprosti. S fraktalno risbo se mi odpirajo nova obzorja, nova vedenja, nove ideje. Spremembe, ki jih opažam pri sebi, so mi všeč. Spremembe opaža tudi okolica. Še nikoli do sedaj nisem risala mrež miže. Še poseben izziv so bile risbe z nedominantno roko. Tu posameznik spozna, koliko zmore in da volja res najde pot. Svojo pot spoznavanja in uporabe risanja po metodi fraktalne risbe lahko primerjam s polžastimi stopnicami. Simbolično že same polžaste stopnice pomenijo spiralno gibanje, ki je v naravi zelo naravno. Opisuje pot notranjega duhovnega potovanja. To je bila zame vsekakor pot v neznano, pot do sebe v novi različici, pot do neznanega, ki je v meni vzbudilo željo po novih spoznanjih.

mag. Nika Cerar,

univ. dipl. psih., registrirana psihologinja s certifikatom EuroPsy

Metoda fraktalne risbe me je poklicala ob najbolj pravem trenutku. Bila sem v zelo stresni situaciji. Risanje fraktalov mi je pomagalo umiriti misli, začela sem bolj slišati samo sebe, simboli in elementi v korekcijskih risbah so mi dali moč, pogum in mi pomagali izbrati prave odločitve. S prvim korekcijskim ciklom se je v meni zgodila nežna in sočutna transformacija. Misli so postale dejanja, strah se je transformiral v pogum in odločitve so postale bolj odločne. Risanje fraktalov je postalo moja vsakodnevna aktivnost, s katero umirim svoje misli.

Lucija Hudoklin

Metoda fraktalne risbe me je pritegnila takoj, ko sem izvedela zanjo. Od takrat je postala del mojega življenja in vedno znova odkrivam brezmejno moč korekcijskih fraktalov in fraktalov namere, pa tudi skrivnost umetniških in ostalih vrst. Neverjetno mi je bilo, da so tudi bližnji družinski člani opazili, da ima lahko metoda poleg umetniškega tudi močan terapevtski učinek, četudi sami niso risali fraktalov. Metodo fraktalnega risanja bi priporočila vsakomur, ki želi vnašati pozitivne spremembe v svoje življenje in so mu blizu uporaba barvic, ustvarjanje, osebna rast, sprostitev, ki išče polnost in globine življenja. Risanje in barvanje fraktalov mi govori o enkratnosti, lepoti in o moči dobrega v vsakem od nas. Ali kot velikokrat na svojih predavanjih pove Deja: »Z risanjem in barvanjem fraktalov si vračam v življenje vse barve, v pravi količini. Z njimi je mogoče premikati meje mogočega.«

Mojca Roter

Ustvarjanje fraktalov je zame čudovita meditacija. Nekje na sredi korekcijskega fraktalnega cikla sem presenečena ugotovila, da so moji zapiski postali veliko bolj čitljivi. Rokopis se je upočasnil, postal je lepši. Hvaležna za predana mi znanja!

Marjana Štalekar,

upokojenka

Z metodo fraktalne risbe sem se srečala zgolj po naključju in za to sem resnično hvaležna. Že od nekdaj imam rada barve in barvanje, s fraktalno risbo pa je ta ljubezen dobila širšo dimenzijo. Vedno znova se veselim časa, ki si mi ga uspe vzeti za ustvarjanje fraktalov. Risanje mreže je vsakokrat svojevrsten izziv, pri barvanju pa uživam, ko me barve kar posrkajo vase. Ne le da jih vidim, zaznavam jih tudi z ostalimi čutili. In tako kot se z barvanjem posameznih fraktalov risba sestavlja v celoto, se nekje v moji podzavesti sestavljajo v celoto rešitve problemov, odgovori na vprašanja, spoznanja o sebi … Risanje in barvanje fraktalne risbe resnično pripomore k vzpostavitvi ravnovesja tako duševnega kot fizičnega stanja telesa. Tega sem se najbolj zavedela med rehabilitacijo po prestani bolezni. Pri meni ima največji učinek, če pri ustvarjanju dodam jasno namero. Fraktal se napolni z neko pozitivno energijo, ki jo potem oddaja v prostor in tako pripomore k realizaciji želenega. Resnično čarobno.

Tanja Uduč

Metoda fraktalne risbe je v letu in pol njene uporabe v moje življenje prinesla veliko sprememb. Trenutno rišem že tretji cikel in zdi se mi, da je bil vsak namenjen nečemu drugemu. Ves čas je prisoten občutek, da slačim svojo staro kožo in odkrivam nekaj zares meni lastnega, pa vendar še tako neznanega. Na začetku je bilo naporno, saj sem se morala soočiti z veliko čustvene prtljage, ki so jo fraktali prinesli na plan, sčasoma pa je postalo lažje. Moje življenje se je spremenilo od znotraj navzven in vedno bolj počnem stvari, ki so v skladu z mojo pravo naravo. V sebi sem opazila večjo notranjo moč, boljšo intuicijo, samozavedanje in v zadnjem času tudi neko novo ostrino kreativnega razmišljanja. Občutek je, kot da mi možgani delujejo z veliko večjo kapaciteto, razvil se je neki notranji pogum, vse to pa so pospremili še novi ljudje, podporna okolja in dobre izkušnje. Kar se mi zdi pomembno, je, da si dovolimo potreben čas, da se preobrazimo in se zares zavežemo temu »delu«, saj le s ponavljanjem nečesa novega pride do rezultatov. Ob kakšnih večjih izzivih se mi zdi ta metoda super združljiva tudi z ustrezno terapevtsko podporo.

Anja Berložnik,

dipl. ing. arh.

S fraktalno risbo se ukvarjam že nekaj časa, zato to ne morem imenovati izkušnja, to je del mojega življenja, mojega raziskovanja in mojega vsakdana. Na začetku se mi je zdelo vse zelo preprosto in dostopno, šele kasneje sem se zavedela učinkov fraktalnih risb na moje življenje. Ti rezultati so zame navdihujoči, podpirajo me in mi dajejo novo energijo za razreševanje izzivov. V času epidemije koronavirusa so bili fraktali zlata vredni, saj je izdelava fraktalov namere zapolnila praznino pri druženju ter dajala občutek zaščite in povezanosti z ostalimi uporabniki metode. Dragoceno se mi je zdelo to, da nisem občutila ne panike in ne strahu pred okužbo. Moje življenje je postalo bolj »zavestno«, hkrati pa tudi bolj enostavno in zadovoljujoče. S fraktalno risbo se ukvarjam za lastno zadovoljstvo in to bom z veseljem počela še naprej, tudi zaradi zadovoljstva prejemnikov mojih risb, ki jih občasno podarjam.

Vida Perc,

upokojenka

Metoda fraktalne risbe – MFR me je prevzela že na predstavitveni delavnici, ki je bila organizirana v okviru knjižnice Bistrica ob Sotli. Pristop in način izvedbe je vzbudil moje zanimanje, ki se je poglobilo pri uporabi samih barv. Zelo rada imam barvitost, zato sem bila med barvanjem pomirjena. Pomislila sem, kako bi bilo dobro barve uporabiti še na drugačen način. Ker sem se želela spoznati z metodo bolj poglobljeno, sem se vpisala v uvodni modul pri Deji Muck. Spomnim se, da takrat nisem veliko premišljevala, le prijavila sem se, ker sem enostavno tako čutila. Na uvodnem modulu sem spoznala osnove o sami metodi fraktalne risbe, ki je primerna za osebno uporabo ali pa namenjena nekakšni predpripravi za nadaljevanje izobraževanja. V letu zatem sem prejela potrdilo o opravljeni 1. stopnji izobraževanja (program za osebni razvoj in izobraževanje) in trenutno sem v pripravi seminarske naloge za opravljanje izpita, kjer bom metodo lahko uporabila tudi pri svojem delu. Za tiste, ki imajo radi barve, je MFR zelo uporabna v vsakdanji rabi. Sama pa že imam idejo, kako bom metodo vpeljala v svojo prakso.

Valentina Grobelšek,

Vita – zavod za celostno oblikovanje življenja

S fraktalno risbo sem se prvič srečala pred slabimi tremi leti, povsem po naključju. Najprej sem prepoznala pomen metode fraktalne risbe predvsem kot ene od zelo uporabnih in zanimivih oblik pomoči pri delu z otroki, pa tudi kot možnost za ukvarjanje z eno od metod terapije z umetnostjo. Že prvi neposredni, izkustveni koraki v svet fraktalnosti so me prevzeli in popolnoma izpolnili moja pričakovanja. Ob risanju fraktalov sem ponovno prepoznala svoj interes na področju likovnega ustvarjanja, kjer metoda nudi res zelo veliko različnih možnosti in izzivov. Ugotovila pa sem tudi, da me risanje fraktalov umirja in nedvomno pomaga pri obvladovanju različnih stresnih in negotovih situacij ter da pozitivno vpliva tudi na moje razpoloženje in počutje. Metodo fraktalne risbe zato uporabljam tudi pri svetovalnem delu z učenci na osnovni šoli, kjer sem zaposlena kot šolska svetovalka. Po mojih izkušnjah nudi krasno izhodišče za pogovore, saj inicialna risba vedno sprosti komunikacijo in učenci lažje spregovorijo o sebi, tudi o svojihstrahovih in težavah. Do zdaj sem MFR vedno uporabljala v individualnih stikih z otroki, zlasti z otroki s socializacijskimi ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami. Zelo zanimiva pa se mi zdi ideja o uporabi metode pri različnih skupinah otrok v smislu team buildinga oziroma kot pomoč pri uravnavanju odnosov v skupini. A možnosti uporabe metode fraktalne risbe so številne ter raznovrstne in motiviranim nudijo nešteto strokovnih, pa tudi osebnih izzivov.

Alenka Žnidarič Pešak,

šolska svetovalka

Prvič sem se seznanila s fraktalno risbo na konferenci v Ljubljani, kjer je bila tudi Tanzilija Polujahtova, ki je metodo postavila. Energija, ki je prihajala od Tanzilije in drugih predavateljev, me je presenetila in tako sem začela spoznavati čarobnost fraktalov. Sem likovna pedagoginja in sem podobne risbe že ustvarjala. A ko sem dojela, da si s fraktali lahko pomagam k dobremu počutju, k sprostitvi in – kar je najboljše – k spreminjanju svojih pogledov, poglobljenemu spoznavanju same sebe v prestopanju v višje vibracije ter namernemu spreminjanju svojih misli in posledično dogodkov, sem obnemela. Po treh letih dela s fraktali sem začela širše gledati nase in na vse okrog sebe. Zavedam se svojih misli in dejanj. Znam prepoznati stres in ga minimalizirati. Metodo fraktalne risbe počasi uvajam tudi v pouk likovne umetnosti in v zunajšolske dejavnosti (popoldansko varstvo, krožek). Pri otrocih je vidno izboljšanje pri fini motoriki, večji umirjenosti in daljšanju koncentracije. Metodo fraktalne risbe priporočam vsakomur, ki si želi sprememb, spoznati samega sebe, se poslušati – slišati in tako pridobiti samospoštovanje, dvigniti samopodobo, aktivno meditirati, duhovno in kreativno rasti …

Natalija Veselič Martinjak,

prof. likovne umetnosti

V svet fraktalov sem vstopila sredi poletja 2018, kot udeleženka enotedenske fraktalne delavnice na otoku Ižu. V siju čarobne energije otoka nam je naša sončna učiteljica dr. Deja Muck z globoko čutnostjo predstavila modrost fraktalov. Takrat sem se vanje zaljubila na prvi pogled. Vedno znova jih hvaležno spoznavam in raziskujem njihovo globino. Nove plasti njihovega delovanja so se mi odkrile predvsem pri vsrkavanju vsebin izjemnih predavateljic Fraktalne šole. Narava fraktalov je skrivnostna. Vedno večje spoštovanje do njih ob redni uporabi namreč privablja vse več njihovih neslutenih moči. Moje zadnje izkustvo je bilo najmočnejše – rešitev dihalnih težav po težki covid pljučnici. Polni dih sem si, s pristno namero in risanjem fraktala Roka zdravja za pljuča, povrnila v zelo kratkem času. Ob podpori zdravju pa metodo uporabljam tudi na poti osebnostne rasti in v svojih umetniških raziskovanjih. Kot tako jo vključujem še v svoje strokovno pedagoško delo z otroki in mladostniki z motnjami v duševnem razvoju. Na šoli vodim izbirni predmet Fraktalna risba. Pri učencih je priljubljen, saj jih program motivira k živosti življenja. Sočasno jim nudi aktivno meditacijo s hitro in učinkovito sprostitvijo ter krepitev potrebne koncentracije za pomnjenje likovnih in drugih prvin. Zame pa je ob tem še orodje s posebnimi učinki, ki mi zaradi analitično-diagnostičnega pristopa omogoča boljše razumevanje trenutnega stanja učencev, takoj za tem pa s korekcijskimi postopki prispeva tudi k izboljšanju tega stanja. To učence celostno opolnomoča za bolj polno življenje.

mag. Jasna Veber Zazula,

prof. likovne umetnosti

Že od nekdaj obožujem barve. Ko sem prek prijateljice spoznala metodo fraktalne risbe, mi je zaigralo srce. In od tedaj so fraktali del mojega vsakdana. Barvanje me sprošča, pomirja in izpolnjuje. Proces nastajanja fraktalne risbe je vznemirljiv, zdi se mi skrivnosten in čaroben, saj je risba iz trenutka v trenutek drugačna in nikoli ne vem, kakšna bo končna slika. Zdi se, kot da fraktali rišejo mene in ne jaz njih. Odkar ustvarjam fraktalne risbe, tudi svet okoli sebe vidim kot bolj barvit. Sprehod v naravi me očara s celo paleto barvnih odtenkov, toliko nians zelene, rjave, modre … In kot nas metoda fraktalne risbe uči uporabljati vse barve v fraktalni risbi, tudi tiste, ki nam niso najbolj všeč, se tudi pogled na vsakdanje življenje odstre v vsej svoji lepoti. Pa čeprav ni vedno sijoče in vedro, ampak tudi polno izzivov, to s hvaležnostjo sprejemam, saj vem, da so to priložnosti za rast in ustvarjajo čudežno mavrico življenja.

Vlasta Petek,

upokojenka

Čas, ki ga preživim ob risanju fraktalnih risb, pomeni čas samo zame. Čas, ko se združita staro in trenutno ter se rojeva novo. Barvanje fraktalov mi pomeni svojevrstno meditacijo, v kateri plešejo misli, doživetja in občutki. S pomočjo barv jih podoživljam, analiziram in jemljem naprej v življenje tiste, ki me podpirajo pri izražanju moje pristnosti. Fraktali mi pomagajo, da spoznavam svoje globine, hkrati pa lahko z njimi ustvarjam namero za življenje. Ponujajo mi igrivost, raziskovanje, preizkušanje, pogosto pa z njihovo pomočjo stopam iz cone ugodja in udobja. In tam se dogajajo najbolj čudovite in čarobne stvari, ki samo čakajo, da jih odkrijem!

Simona Živec,

univ. dipl. soc. ped., pomočnica ravnatelja in svetovalna delavka v vrtcu

Risanje velikega cikla je bilo kljub začetni negotovosti, kako mi bo to šlo, prijetna in zanimiva izkušnja. Pri določeni risbi so se sicer pojavili upori, nespečnost in žive sanje. Proti koncu risanja sem postajala bolj umirjena, sanje so se umirile, prav tako se mi je povrnil dober spanec. Zanimivo je bilo, da sem začela v tem obdobju na veliko pospravljati in urejati po hiši, veliko reči sem v tem času tudi pometala stran. Ko smo začeli risati fraktale za dosego življenjskega cilja, pa se je pri meni pojavil hud upor. Že cilje sem si zelo težko postavila, risanje fraktalov pa je postalo izjemno težko. Potrebovala sem zelo veliko časa, da sem sploh začela z risanjem. Ena od risb je bila tudi risanje simbola zaupanja. Kljub odporu sem vztrajala, in ko sem risbo dokončala, mi je bila od vseh do tedaj narisanih najbolj všeč. Že med risanjem sem začutila umirjenost in zaupanje. Začela sem sprejemati določene zadeve in s tem se mi je večalo tudi zaupanje, da se bo vse uredilo tako, kot je prav.

Bernarda Osojnik,

univ. dipl. psihologinja

Metoda fraktalne risbe je prišla spontano v moje življenje in ob pravem času, pritegnil me je preplet Dejine pristnosti in akademskega pristopa. Ker me pri raziskovanju življenja zelo zanimajo podzavest in orodja za dostopanje do nje, sem se hitro navdušila nad metodo, saj omogoča tako prikaz mentalnega in čustvenega stanja človeka kot tudi, kar je še pomembneje, možnost za napredek in spremembe. Po prebrani knjigi Pot ljubezni – pot k sebi sem se prijavila na Uvodni modul in nato vpisala v Fraktalno šolo, ki odpira nove in nove dimenzije uporabe in koristnosti te metode. Fraktalno risanje je podprlo mojo odločitev glede spremembe predvidene karierne poti in mi pomaga k še bolj pristnemu delovanju. Risanje fraktalnih risb me umirja, poveže s sabo, včasih pokaže kakšno temnejšo plat moje biti, vsekakor pa mi omogoča celostno rast. Metoda fraktalne risbe je učinkovito in energijsko močno orodje za pristnejši stik s sabo in drugimi, podpora pri uresničevanju svojih iskrenih ciljev in deluje zdravilno na um, dušo in telo.

Alja Gričar,

absolventka splošne medicine, terapevtka medicinske hipnoze

Odkar vem zanje, so fraktali svet, v katerem se mi zdi, kot da se vedno vračam domov. Vedno znova odkrivam nekaj novega, predvsem pa sebe, ko postajam JAZ. Navdušuje me njihova neposredna uporabnost, dostopnost, učinkovitost, pristnost, neskončna možnost kreativnosti in dejstvo, da je to orodje v moji moči in da sem sama odgovorna za njihovo predvsem pozitivo, če se le odločim in jih uporabljam v procesu, ki ga spoznavam skozi izobraževanje. Osebna izkušnja in zavedanje moči te metode me včasih naravnost plaši in hkrati pomirja, saj daje zavetje in upanje, da sem lahko terapevtka sama sebi in tudi drugim. Odkar poznam MFR in delam po njej, se mi je življenje spremenilo na vseh nivojih: osebno, v družini, pri profesionalnem delu, v prostočasnih aktivnostih… Poskušam zaupati in verjamem, da se vse vrti okoli t. i. linije, barv, intuicije, srčnosti, dobrote, ljubezni ter preproste in naravne prvobitnosti, na kar me vedno znova in povsod prijazno opominjajo fraktali.

Marjeta Žnidarič,

dipl. delovna terapevtka

Svet fraktalov sem občutila kot vstop v raj neopisljivih oblik, ki jih vleče roka, in cele palete barv, ki jih nezavedno ali zavestno izbiramo. Prvič podzavest, drugič um, ki naj bi izbiral po priporočilu in navodilih v postopku korekcijskih fraktalov. Iskreno moram priznati, da mi je risanje »po jasnih navodilih« nemalokrat povzročalo veliko preglavic. Telo se je upiralo na različne načine. A hkrati ponoči, med spanjem, sproščalo zamolkle vzklike. Šele takrat sem doumela in sprejela, da je to pravzaprav ne samo površinska, ampak izjemno rahločutna, neinvazivna in hkrati globoka metoda čiščenja našega »notranjega podstrešja«, kamor že dolga leta ni posijal niti en sam samcat sončni zarek. Lahko bi razpredala v neskončnost, a rada bi zaključila: V popolnosti barv in oblike mavrice leži preprosta skrivnost: sprejeti sebe na tisoč in en način In ravno to je tista sveta in svetla pot, ki ti jo odstira svet fraktalov. Le če si do sebe dovolj dosleden, če si želiš in hkrati če si upaš delati tiste najlepše in najtežje korake v življenju, na poti k sebi. Zame so fraktali čista katarza.

Neva Pevec,

Studio da Vinci

Fraktalne risbe so me takoj prevzele, še več, mreže so me omrežile. Že ob risanju prve sem se počutila, kot bi se vrnila v varno, brezskrbno otroštvo. Še isti dan doma je sledila druga risba in naslednji dan tretja … Takrat, ko v sebi začutiš, da je to tisto pravo in resnično, kar te osrečuje, takrat je notranja motivacija in moč nepremagljiva. Fraktalno risanje nas prestavi v tako imenovano stanje »flow«, v stanje pretočnosti, popolne osredotočenosti in predanosti temu, kar počnemo. Posledično izgubimo občutek za čas in okolico. Ves čas risanja smo v zanosu, tako da se sebe ne zavedamo, po izkušnji pa je občutek samozavedanja in samozavesti še močnejši kot prej. S spreminjanjem poti na listu dopuščamo in usmerjamo spreminjanje poti v našem življenju. In spremembe se resnično zgodijo.

Metoda Leban Dervišević,

dipl. univ. prof. razrednega pouka, učiteljica v bolnišnični šoli