Fraktalne risbe

“Be the change that you wish to see in the world.”
Mahatma Gandhi

 

Spoznajte fraktale in doživite čarobnost osebne rasti!

Metoda fraktalne risbe je nova oblika terapije oziroma (samo)pomoči z umetnostjo (Art Therapy). Terapevtsko metodo je postavila Tanzilija Polujahtova, klinična in družinska psihologinja, ki dela in ustvarja v Rusiji.  Celotno ime metode je »Fraktalna metoda analitične diagnostike, prognoziranja in korekcije človekovega stanja.« Na slovensko področje jo je vpeljala prof. Martina Kosec iz Zagreba.

Skozi leta se je zbralo veliko znanstvenih in drugih podatkov o praktični uporabi Metode fraktalne risbe. Analiza je pokazala, da etnične, nacionalne ali teritorialne razlike ne vplivajo na rezultate, saj metoda uporablja elemente univerzalnega vizualnega jezika (črto in barvo), kar omogoča doseganje enako dobrih rezultatov v vseh kulturah. Privlačna je predvsem zaradi svoje enostavnosti in dostopnosti ter izredne učinkovitosti.

V nasprotju s klasičnimi psihološkimi testi je Metoda fraktalne risbe preprosta in informacijsko bogata. Izključuje možnost zavestnih odgovorov, zato z njo pridobimo objektivno sliko človekovega notranjega stanja in informacije, ki omogočajo korekcijo.

Metoda fraktalne risbe pozitivno vpliva pri zdravstvenem okrevanju, vpliva na povečanje samozavesti in samospoštovanja, razvoj socializacije in komunikacije. Prav tako pomaga obnoviti oziroma vzpostaviti harmonijo in ravnovesje na vseh področjih življenja. Aktivira latentne potenciale, spreminja nevronske mreže v možganih in nas odpre povsem drugačnim izkušnjam, priložnostim in čustvom, kot smo jih bili vajeni doživljati. Metoda odgovarja na vprašanja:

  • Kako spoznati samega sebe in podpreti svoje srčne želje?
  • Kako dostopati do informacij v globinah podzavesti?
  • Kako prepoznati in uresničiti svoje življenjske cilje?
  • Kako preobraziti škodljive miselno-čustvene vzorce?
  • Kako se dvigniti na novo raven v osebnem razvoju?

Fraktalna risba je energijska risba in njena vibracija prodira v naše telo, misli in spomine. Z risanjem fraktalov se odpiramo višji zavesti in osvobajamo kreativno energijo. Povezujemo se z višjim jazom, božanstvom v sebi, ki je izvor sreče, veselja, zadovoljstva in vseh duhovnih vrednot. Med sprehodi po abstraktnem svetu barv in linij pridemo do točke, ko misli izginejo, ostaja le duh, spojen z višjimi vibracijami. Ob risanju fraktalov preidemo v meditativno stanje, kjer obstajata samo mir in harmonija ­– idealna dimenzija za stikanje s samim seboj.

Ob tem se spontano spreminjamo, se odpiramo novim možnostim, drugačnim perspektivam in kreativnemu pristopu k življenjskim izzivom. Vse to nas gradi, celi, navdihuje od znotraj, opolnomoča in pomaga postopoma zavzeti naše pravo, resnično osrečujoče mesto v (svojem) svetu.